Medewerkers enthousiast maken voor hun organisatie!

   

Veel ondernemers dromen (nog steeds) van medewerkers die lange uren maken, die met creatieve ideeën komen en die verder gaan dan hun werkbeschrijving feitelijk toelaat; positief bedoelt natuurlijk, dat laatste. Mooi (toch?) maar hoe doe je dat nu? Enkele tips.

Allereerst het gaat niet om lange uren maken, het is zelfs twijfelachtig of dat écht iets toevoegt, of dat ook écht iets oplevert. Nee, het gaat om betrokkenheid, het gaat om commitment! Commitment van je medewerkers aan de Visie, de doelstelling van de organisatie, hun organisatie. Een gebrek aan betrokkenheid van medewerkers kan zich manifesteren in de vorm van slechte klanten service, een laag moreel en gemiste zakelijke kansen. & Dat wil je niet, toch?Verraste emoticon

De cruciale eerste stap is het delen van de bedrijfs visie dat lijkt een dood-doener, maar met name in de lagere regionen van het organigram hebben werknemers vaak geed idee van de machinaties van het hoogste echalon, en juist dat is funest voor betrokkenheid en productiviteit. Ergo: deel je Visie, communiceer je Visie, je Beleid.Gloeilampje

Maak hierbij gebruik van zoveel mogelijk communicatiemogelijkheden om je medewerkers te bereiken als je kunt, met inbegrip: van e-mail, telefoon, Facebook, LinkedIn, Twitter en zelfs SMS. Maar let op: het einde van het verhaal gaat het wel om jou & zal je zelf ook een keer, beter nog meerdere keren, rechtstreeks voor de troepen dienen te verschijnen. Leren Communiceren dus.

Volgende stappen zijn:

Luisteren, luister naar de opmerkingen, de feedback, zelfs naar de klachten van je medewerkers & doe er ‘iets’ mee. Als je mensen klagen dan tonen zij, opmerkelijk genoeg wellicht, hun betrokkenheid! Deden ze dat niet, klagen, dan zijn ze waarschijnlijk al vertrokken. Misschien nog niet letterlijk vertrokken maar wel figuurlijk, vanuit een gebrek aan betrokkenheid….

Meet de betrokkenheid. Er zijn verschillende methoden om dat te doen: van uitgebreide, meerdere pagina’s tellende tevredenheidsonderzoeken, via de meer effectieve Net Promoter Score tot, natuurlijk, het meten van betrokkenheid via de bewijslasten van het Investors in People Model!Knipoogje

Heb je deze 3 stappen voor elkaar dan is het raadzaam dat je ook nog aadacht besteedt aan: het correct inwerken van je nieuwe medewerkers, dat je de gezondheid & het welzijn van je medewerkers in de gaten houdt, een correcte informatievoorziening etc.

De bron voor deze entry is het INC.com artikel How to Get Employees Excited About Your Business Vision. De punten/stappen die auteur Josh Spiro aanhaalt komen opmerkelijk goed overeen met de stappen die je zet met het IiP-Model. Thanx Josh.

Lees ook de ManPro entry: ‘Duitsland schaft zich af’ of hoe krijg ik mensen mee?

E-mail  willem@willemscheepers.eu IiPinNl twittert  IiPinNl Groep op LinkedIn  IiPinNl Groep op HRBase 

Plaats een reactie