Slecht bericht: ‘Sollicitanten voldoen vaak niet!’

‘Veel sollicitanten bij middelgrote en kleinere (familie)bedrijven voldoen niet aan de gestelde eisen. Ze schieten tekort qua opleiding, motivatie, inzet of mentaliteit, blijkt uit een onderzoek van adviesbureau EIM. Als gevolg stelt 16% van de werkgevers met vacatures het eisenpakket tijdens de sollicitatieprocedure naar beneden bij. In sectoren waarin de druk op de arbeidsmarkt het grootst is, zoals in de zakelijke dienstverlening en de industrie, loopt dat percentage zelfs op tot 40%. De meeste concessies worden gedaan op het gebied van opleidingseisen en werkervaring.’

Dit bericht kwam ik tegen toen ik op de site van PWC persinfo las over het recente internationale onderzoek onder Familiebedrijven (nb: daarover meer in ManPro).

Dit is een slecht bericht: de nood is blijkbaar zo hoog dat men zijn (i.c. haar) eisen gaat bijstellen aan dat ‘wat op de markt beschikbaar is’!! De Verkeerde Man/Vrouw voor de Verkeerde Plek aangenomen, zo gezegd…..

Da’s niet alleen niet handig, het is ook niet verstandig. De kans op fouten wordt daarmee Groot, de kans dat de klant een ander product / andere dienst krijgt dan er is afgesproken wordt groot, de kans dat afspraken niet (kunnen) worden nagekomen is aanzienlijk etc.etc. Hoezo continuïteit???

Wat je dan wel kan doen?

 

  • je met je organisatie richten op je kernbedrijf, op je KernCompetentie(s) en blijven doen wat je Goed doet c.q. kan doen (sommige zaken c.q. markten dien je dan maar af te stoten, zeker als je niet over de middelen c.q. mensen beschikt om die markt Goed te bedienen; eerder introduceren van IiP/SHRM was een idee geweest…..)
  • je bewust zijn van je Werving & Selectie proces en kijken of je dat proces optimaal in stand kan houden.
  • neem je deze, nog-niet-helemaal-geschikte-medewerkers dan tóch aan: denk dan zeker aan het
  • introduceren van Investors in People in je organisatie!

Het laatste lijkt dan (ook) een Noodzaak maar let wel: het is (uiteindelijk => continuïteit) een Prettige Noodzaak! Bellen dus!

Plaats een reactie